fredag 6. juni 2014

Håndarbeid i 160 år: Brooklyn Women’s Exchange

Helt siden 1800-tallet har man hatt butikker av typen Etsy og Epla hvor man kan selge håndlagede ting og betale en liten prosentandel for at de selger varene for en. Slik kunne man i harde tider spe på med en ekstrainntekt. 



Ved å selge sine ting diskret og anonymt i butikken kunne kvinnene som var medlemmer tjene penger uten å måtte jobbe på fabrikk med de farene det kunne innebære og med lange og harde arbeidsdager borte fra barna. 

Under den amerikanske borgerkrigen og under første verdenskrig lagde også medlemmene varme plagg til soldatene. Det har vært mer enn 200 slike butikker i USA, men i dag gjenstår kun 20 og den i Brooklyn er den eldste. 

Brooklyn Women’s Exchange har eksistert siden 1854 og er i dag en flott butikk hvor man kan kjøpe strikk og annet håndarbeide fra mer enn hundre personer fra hele USA. De som selger sine håndlagde ting i butikken får 70 % av inntekten, resten går til drift av butikken. Alle som jobber i butikken stiller som frivillige, og i dag er det et tredvetalls personer som tar sine skift bak disken.


Denne butikken står så absolutt på lista den dagen jeg tar turen over dammen, - fantastisk fint konsept på alle måter.


Les mer her: The New York Times

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar