tirsdag 3. mars 2015

Norsk strikkehistorie og vintagestrikk

Strikkingens historie i Norge strekker seg sannsynligvis så langt tilbake som til 1600-tallet, men strikkeplagg ble ikke vanlig før på midten av 1800-tallet skriver Silje Een de Amoriza og Ingrid Myrstad i boken Vintagestrikk.

Boken er en ordentlig godbit for oss med strikkedilla og inneholder 28 oppskrifter på vintage-plagg til dame, herre og barn. Oppskriftene er inspirert av mønstre publisert i norske ukeblader fra 30, 40 - og 50- tallet, som er omarbeidet til mer moderne strikketeknikker og størrelser. I tillegg gir forfatterne oss et morsomt innblikk i norsk strikkehistorie.


I boken kan vi lese at i starten var strikking av hverdagsklær som strømper, votter og undertøy til arbeidsbruk til familien det vanligste. Noen strikket også for salg for å bidra med en liten ekstrainntekt. Strikkingen foregikk i enhver ledig stund, og damene bar med seg strikketøyet i en egen krok i beltet når de var ute og gikk. Selv om det også var mange menn som strikket, var det kvinnene som hadde ansvaret for opplæring i strikking og førte tradisjonen fra mor eller bestemor til døtrene.

I mellom og etterkrigstida var ukebladenes storhetstid, og her fant man også strikkeoppskrifter.  For mange husmødre var strikkingen en god måte å tøye husholdningsbudsjettet på.

For den som er interessert å høre mer om strikkehistorie inviterer Riksarkivet til "I en sofa på arkivet" 10.mars kl 18.00. Arrangementet er gratis og passer alle med interesse for tekstil - og kleshistorie. Se filmsnutt fra Youtube for mer info:


Riksarkivet i Oslo ligger like ved Sognsvann, -på oversida av T-banestasjonen (linje 6), - adressen er Sognsveien 221. I sofaen denne kvelden møtes en strikkeinteressert journalist og to strikkehistorikere; etnolog Ingun Grimstad Klepp og førstekonservator Anne Britt Ylvisåker. Ylvisåker har blant annet gitt ut boken Opplegg på gang - Strikk du ikke ville drømme om sammen med Berit Slåttum, mens Ingun Grimstad Klepp sammen med Tone Skårdal Tobiasson står bak boken Ren Ull, som formidler resultater fra forskningsprosjektet "Verdisetting av norsk ull" samt gir idéer til nye innovative ullprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar