lørdag 29. mars 2014

Trendy og helsebringende strikking!

Strikking har i flere sammenhenger blitt omtalt som den nye yogaen; strikking er blitt både trendy og kanskje er strikkingen helsebringende også? 

Begrepet "Knitting as the new yoga" ble brukt allerede i 1975 i en studie hvor man undersøkte om strikkingens rytmiske gjentakende bevegelse kunne ha en effekt lik yoga i forhold til avspenning. Å være avslappet er en motsetning til å være stresset og bekymret og kan slik ha en positiv helseeffekt.

En annen måte strikking kan påvirke helsen vår er gjennom å øke positive følelser. Når vi gjør aktiviteter fordi aktiviteten i seg selv gir oss glede i, som f.eks håndarbeide, lage en kake, tegne, male, danse osv påvirkes belønningssentre i hjernen slik at dopamin utløses. Dopamin er altså kroppens eget lykkehormon som utløses når vi opplever noe som belønnende.

I en studie med  3500 deltakere publisert i the British Journal of Occupational Therapy i 2013, rapporterte 81 % at de følte seg glade og lykkelige når de hadde strikket, noe som kan tyde på at strikking for de som driver med det ut fra egen motivasjon utløser dopamin og gir positive følelser. Slik økes også motivasjonen for å fortsette med strikkingen! Vi strikker mer fordi det er avslappende og gøy! Kos deg med strikketøyet!



søndag 23. mars 2014

Tøffe tøflus!

Nok en gang kan jeg takke gruppen strikkesiden.no og et bilde postet på deres facebookside for inspirasjon til et raskt kveldsprosjekt. Med bildet av nydelige tøfler fulgte en link- denne gang til en side hos google translate og til denne oppskriften med bilder som var oversatt fra russisk til engelsk.

Slik ble min tøffe tøflus i str 30:


Flaks at tøflene passet godt til mellomste frøken her i huset. Jeg må nok øve på å få til heklingen litt penere, men er godt fornøyd med første forsøk likevel! Å strikke et par slike tar ca 4 timer. Jeg brukte garnet Ullrikka fra Nille, og pinne nr 4. Jeg strikker løst så om andre vil prøve samme garn så trengs kanskje tykkere pinner.

Slik gjøres det:

Legg opp 10 masker = 6 cm, og strikk et kvadrat. Strikk deretter opp 19 masker.
Tips: Garnstudio har denne videoen som viser hvordan man strikker opp masker.
Strikk videre i 6 cm og fell så  9 masker på motsatt side av kvadratet du strikket først, og strikk på samme omgang opp 9 masker på den andre siden. Strikk i 6 cm til og fell av.

Nå skal det du har strikket se ut som på bildet under.


Brett slik at hjørne ligger mot hjørne….



Finn frem heklekrok og garn i kontrastfarge. Hekle sammen rundt kantene.


 Brett inn øverste "utstikker" på bildet over, og hekle sammen som på bildet under.


Nå er selve foten på plass, mens hælen mangler ennå.


Brett slik at du får en firkant bak på tøffelen, og hekle sammen.



Hekle rundt kantene og du har en finfin tøffel i str 30, - passende til jente 8-10 år.  -Neste utfordring nå er å endre oppskrifta slik at vi andre jentene også kan få sånne!




fredag 21. mars 2014

Påskehare strikket på en time!

På strikkesiden.no sin facebookside ble det i dag lagt ut et bilde med instruksjon på hvordan man lager søte små strikkede harer. De var så fine at jeg fant ut jeg måtte prøve å lage en selv!

Man strikker rett og slett et kvadrat i riller på ca 10 x 10 cm....


...tråkler en trekant slik bildet viser ...


 ...trekker i trådene og vips har man ører og hode!


Løsne litt på tråden og fyll bomull eller vatt i hodet, fest trådene og sy sammen kroppen langs ryggen. Fyll vatt i kroppen og sy ferdig. Sy til en liten hale, og broder nese og øyne og vips er harepus der!


Det tok bare en time fra jeg tok frem pinner og garn til haren var ferdig.



Bildet jeg så på facebook var merket med navnet på en polsk håndarbeidsblogg (fascinata.blox.pl) og etter litt søking og hjelp av google translate fant jeg ut at bildet var hentet fra denne bloggen,  Virkelig en inspirasjonskilde og vel verdt en titt!

tirsdag 18. mars 2014

Strikkesalong med strikkebok-forfattere!

Onsdag 26. mars inviterer Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til strikkesalong "To rette og to vrange"i Uranienborgveien 2 kl 19.30 - 21.30. Arrangementet kan helt sikkert være av interesse for alle strikkeinteresserte, og spesielt for den som selv går med en strikkebok- forfatter i magen.

Heidi Grønvold og Anna Enge som står bak konseptet Pickles kommer og forteller om hvordan de har gjort suksess med eget garn og egendesignede mønstre. De står blant annet bak den populære Oslo- anorakken.



 Kristin Wiola Ødegård som nylig har gitt ut boka "Strikk med raske pinner" kommer.


 - Og Arve Juritzen, som kanskje er den som startet strikkebokbølgen med den populære Marius- strikkeboka fra 2012, kommer.

Les mer om arrangementet her

torsdag 13. mars 2014

Strikkingens mor Annemor Sundbø på strikke - TV!

Annemor Sundbø regnes som strikkingens mor her til lands og har fått statsstipend for sitt arbeid med strikking. Hun har gitt ut 12 bøker om strikking og mønstre og har holdt utstillinger av sitt strikkearbeide og mønstre rundt om i landet. 

Jeg ble fasinert over boken Kvardagsstrikk: kulturskattar frå fillehaugen da jeg fant den på Nasjonalbiblioteket mens jeg søkte etter mønster på en genser fra hjembygda, og ble sittende og bla i den og lese en hel kveld. 

Sunbø overtok Torridal Tweed og Ullvarefabrikk, og hun forteller om hvordan slitte ullplagg ble revet opp til fibre og brukt til fyll i dyner, madrasser og soveposer. Det var i råvarelageret ved fabrikken hun så en skatt av mønstre som hun bestemte seg for å ta vare på og bringe videre. Spesielt spennende synes jeg det var å lese om strikkehistorien, hvordan plaggene ble gjenbrukt og om blåtrøyene til sjømennene, og om hvordan strikkemaskinene overtok for håndsarbeidet. Jeg anbefaler alle som er interesserte i strikkehistorien og norske mønstre å ta en titt på boka. 

Dersom du heller vil se Annemor Sundbø fortelle om Sjoddi-fabrikken hun overtok og om skattene hun fant i fillehaugen kan du se opptak av Nasjonal Strikkekveld på NRK. Her får vi blant annet se hvordan badetøyet så ut tidlig på 1900- tallet. Riktig lekkert - og ikke minst varmt i hjemmestrikket ull! 


lørdag 8. mars 2014

Hentesett i babyull

Da jeg var gravid strikket jeg dette hentesettet til jenta mi. Jeg valgte en dus blåfarge selv om jeg visste det ble en jente, for jeg er så glad i blått.

Jakken ble brukt helt fra starten av, men buksa og lua var litt store så de ble først tatt i bruk ved 3 månedersalder. Buksa er både fin og god ettersom den er så vid i formen, og lua er veldig lettstrikket ettersom den er "snurpet" sammen med en snor i toppen og man slipper masse fellinger. 








Mønsteret fant jeg i ukebladet Familien (Nr 10, 28.april 2008), og det er det min svigermor som skal ha æren for ettersom hun abonnerer og samler alle strikkeoppskriftene til meg!

torsdag 6. mars 2014

Strikking forbudt! ... strenge regler i cafelivet...

Cafégjest Elisabeth Andersen ble bedt om å legge bort strikketøyet hun hadde tatt frem mens hun ventet på på Bacchus i Stavanger. Cafeen har nemlig en regel om at det ikke er lov å bedrive hobbyer eller lese lekser der fordi det virker forstyrrende fikk hun beskjed om. Andersen forteller til Rogalandsavis at hun rett og slett følte seg uvelkommen. Historien om Andersens cafébesøk har gått som en farsott både i avisene og blant strikkebloggerne.

Inntrykket ble ikke noe bedre etter oppfølgingsartikkelen til Stavanger Aftenblad hvor caféeierne redegjør for hvordan de mener man bør oppføre seg på café for å ikke bli betraktet som en ufin snylter. Blant annet bør man ikke bli for lenge, - en time er nok synes de. Det gjelder altså å være effektiv gjest som ikke tar for mye plass, legger igjen nok penger og ikke blir for lenge...Jeg kan jo skjønne det på en måte, men så er det dette med å fremme service og få gjestene til å føle seg velkomne da.

Takke meg til mine favorittcafeer Majorstuen cafe i Skudeneshavn og den mer urbane Espresso House her i Oslo hvor både barn og voksne er velkomne og man kan sitte så lenge man ønsker, gjerne kan lese eller jobbe med pc, skravle, strikke om man vil, og få et godt pusterom i hverdagen!

tirsdag 4. mars 2014

Gratis oppskrift på rask flettelue!

Jeg måtte ha en pause fra aranjakken jeg strikker på tynne pinner og mønster å følge med på, så da ble det luestrikk på tykke pinner. Oppskriften er egenkomponert og laget underveis etter prøve - og - feilemetoden. Jeg hadde to nøster med Drops Lima og strikket med dobbel tråd, og det ble et morsomt og om jeg skal si det selv ganske kledelig prosjekt. Fargen på bildet er litt misvisende dessverre, den er i fargen rubinrød hvis du sjekker fargekartet her.



Her er oppskriften for den som vil prøve:

Luen er strikket frem og tilbake på rundpinne nr 7. Jeg la opp 44 masker og strikket 4cm vrangborsd med en rett og en vrang. Deretter økte jeg til 60 masker og strikket videre i  riller - altså rettmasker hele veien- bortsett fra fletten som da er over 6 masker midt på som strikkes rett på rettsiden og vrang på vrangsiden (glattstrikk). Jeg flettet hver 6 omgang ved å sette 3 masker på hjelpepinne bak arbeidet, og strikket de neste 3 maskene rett for deretter å strikke de 3 maskene fra hjelpepinnen rett. Etter ca 8 cm felte jeg 4 masker jevnt fordelt på omgangen, på de neste omgangene felte jeg 2 masker per omgang, i starten og slutten på omgangen. Etter ca 12 cm felte jeg igjen 4 masker jevnt fordelt, deretter 2 per omgang som over til jeg hadde 12 masker igjen. Da felte jeg 6 masker på omgangen og i neste omgang strikket jeg 2 og 2 sammen før jeg tilslutt trakk tråden gjennom de gjenstående maskene.

NB! Oppskriften er skrevet ned fritt etter hukommelsen så jeg tar forbehold om at den kan inneholde feil, men dette er jo et kjapt strikkeprosjekt så da er det jo bare å prøve seg litt frem!

God strikking!


søndag 2. mars 2014

Hjertestrikk for kvinnehjerter!

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)setter fokus på kvinner gjennom sin årlige "Hjertelig hilsen"-aksjon. Den landsomfattende aksjonen pågår fra 8. februar til 8. mars.

Vi la først merke til kampanjen i fjor da vi var i Skudeneshavn hvor vi har feriehus, hvor det var hengt opp hjerter mange steder i byen slik som på den koselige kafeen over gata for oss. (Les mer om aksjonen i Skudeneshavn på bloggen Det gode liv i Skudeneshavn.)


Symptomer på hjerteinfarkt er ofte mer diffuse hos kvinner enn hos menn, og kvinner har f.eks oftere stumme infarkt enn menn.Kvinner kan i ukene før utvikling av et hjerteinfarkt ha symptomer som uvanlig tretthet, tung pust, fordøyelsesplager, generell uvelhetsfølelse og søvnproblemer, skriver LHL på sine nettsider. Derfor er det viktig å sette fokus på hjertehelse hos kvinner, slik som denne strikkehjerte- kampanjen er ment å gjøre!

Rundt om i landet er det stort engasjement for hjertestrikk for å støtte hjerteforskningen. Oppfordringenom å lage hjerter går til privatpersoner, skoler, barnehager og politikere. 

Slik gjør du hvis du vil bidra: Strikk et eller flere hjerter, fest på en merkelapp hvor det oppfordres til å støtte kampanjen (merklapper bestilles via LHL), heng deretter opp hjertet et god synlig sted og send inn bilde av strikkehjertet ditt til kampanje@lhl.no for å være med i trekningen av en premie. Les mer om kampanjenher.